Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Ceramica de Horezu – o valoare mondiala

UNESCO – Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) a luat fiinta pentru a “pastra”, pentru a oferi, pentru e pretui. Este o descriere facuta de noi, o interpretare pe intelesul tuturor. De altfel , acesata organizatie contribuie la pacea si securitatea lumii prin colaborarea intre natiuni in ceea ce priveste educatia, stiinta, cultura si comunicatiile pentru a se reusi stabilirea unui repesct pentru tot ce inseamna patrimoniu, pentru uustitie, pentru fundamentele omului liber indiferent de rasa, sex, limba sau religie.

De acolo exista viziune si vizibilitate pentru tot ce inseamna frumos si traditie. De acolo se percepe cat de importanta este conservarea, pastrarea unor locuri si lucruri.

Am inceput cu descrierea UNESCO pentru ca va arata, inca o data cat de vaoroasa este cermaica de Horezu. Din 2012, Ceramica de Horezu si mestesugul olarilor din zona au devenit valori patrimoniale universale prin insrierea lor pe lista Patrimoniului Cultural al UNESCO.

Este un statut extrem de valoros care obliga Romania sa protejeze acesata practica si sa asigure transmiterea ei din generatie in generatie, exact in forma in care se exercita acutal in Hurezi.

Cum descrie UNESCO ceamica noastra?

“Confectionarea ceramicii de Horezu este un mestesug traditional unic practicat atat de femei cat si de barbati in partea de nord a judetului Valcea. Barbatii sunt cei care se ocupa cu extragerea lutului, care este ulterior curatat, portionat si udat, framantat, tescuit si amestecat devenind astfel materia prima cleioasa din care sunt confecionate celebrele vase rosiatice de Horezu. Femeile sunt acelea care decoreaza obiectele folosind tehnici si instrumente specifice cu care deseneaza modele traditionale. Indemanarea si talentul de a combina formele si culorile definesc personalitatea si unicitatea acestui tip de ceramica. Culorile sunt vii si variaza de la maro inchis, rosu, verde si albastru pana la celebrul ivoriu de Horezu”

Diversitatea culturala, cooperarea umana, pastrarea traditiei, informarea, toatea acestea sunt consecinte de exceptie ale recunoasterii UNESCO.

Noi stim si suntem mandri de creativitatea oamenilor de prin aceste locuri, extraordinar este ca si ceilalti vad si ca o lume intreaga afla despre noi.

Mandri de Horezu, va poftim pe la noi!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next