Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Cu si despre ceramica

A fost odata ca niciodata, ca daca nu ar fi nu s-ar povesti….omul…maini dibace si o bucata de clei. Din aceal moale, rosu, pregatit sa devina un suflet cu omul care il mangaie cu rost.

Se spune ca totul a inceput cu o mana de argila cu care doua maini s-au jucat, si asa, din joaca, din curiozitate, a luat nastere un caus, care, uscat la soare a putut tine intr’insul bogatii: grau, apa, merinde.

Ceramica este pretioasa, atat prin consistenta cat si prin metoda de a o obtine. Ce iese din mana omului este sfant, este cu sarg si voie buna.

Olaritul nu este munca usoara, necesita indemanare, ambitie, forta dar si cunostinte. Cunostinte care sunt transmise nicidecum predate in scoli speciale si daca nu ai inclinatie si dorinta orice efort va fi in zadar.

Este un mestesug in special destinat barbatilor femeile se preocupa in specail de ce inseamna infrumusetare si decor.

Ei sunt cei care scot lutul, il aduc in gospodarie si il framanata cu mainile si cu picioarele sau cu un ciocan mare de lemn amestecandu-l cu apa. Pasta astfel obtinuta se curata de impuritati, taindu-se in felii subtiri care se lucreaza apoi la roata.

Roata este formata din dosu discuri, unul mai mic sus si unul mai mare in partea de jos, acestea fiind unite printr-un ax verical. Pe discul de sus se pune bulgarele de pamant iar discul de jos este miscat de olar imprimandu-i cu piciorul o miscare circulara destul de rapida.

Roata se invarte obtinandu-se forme circulare regulate.

De ce rapid? deoarece lutul, pasta nu trebuie sa se usuce. Astfel, viteza cu care ia nastere un vas este uimitoare, 40-50 de secunde.

Ce urmeaza?

Uscarea. Acestea se lasa sa se usue lent, natural la umbra cateva zile apoi se ard in niste cuptoare speciale dupa ce inainte au fost smaltuite sau ornate.

La decorare se foloseste un corn de vita ce are in varf o pana de gasca. Astfel vopseaua curge controlat pe desene cu traditie, iar ceele mai fine elemente se obtin folosind fire de porc mistret.

O alta metoda este zgarierea cu un varf metalic a vasului dupa insmuierea in substanta colorata.

Dar de departe cea mai frumoasa metoda este aceea in relief, si anume aplicarea unor snururi, braie sau alte elemente din pasta.

Culorile? Minunate. Se obtin toate pe cale naturala. Rosul si negrul se obtine dintr-un pamant special, verdele din zgura produsa prin arderea in cuptor a sarmeid e cupru, albul din var amestecat cu piatra alba, aras si pisata, galbenul din huma de Medgidia amestecata cu ruseala.

Totul este natural, oameni, traditie mestesug. Iar Doi Cocosi Horezu se afla chiar in mijlocul acestui tinut.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next