Cand spui “toamna” te gandesti la aroma de strugure zdrobit, la culori aramii, la haine confortabile si bineinteles la bunatati de pus la borcan.
Pe vremea cand nu existau sere, congelatoare, avioane sau camioane, muraturile erau un aliment pretios, o metoda prin care oamenii se bucurau de fructe si legume in anotimpul rece.
A face muraturi este arta si stiinta deoarece mici greseli, aparent banale impiedica procesele biochimice specifice dar pot strica si gustul muraturilor.
Conservarea alimentelor se facea in otet, saramura sau in solutii asemanatoare. Originea exacta a acestui procedeu nu este cunoscuta exact, dar arhelogii considera ca primele alimente murate dateaza din perioada mesopotamienilor, undeva in nurul anului 2400 I. Hr. cateva secole mai tarziu, in India, au fost pusi la murat primii castraveti.
Regina Cleopatra a Egiptului a inclus in dieta ei muraturile care,s e spune ca au contribuit nu numai la sanatate dar si la frumusete. In acelasi timp, Iulius Caesar, dar si urmasii sai includeau in meniul zilnic al soldatilor muraturi, crezand ca acestea ii vor face mai puternici.
A pune legume la murat nu presupune doar furnizarea unei arome speciale ci si intensificarea calitatilor nutritive ale acestora si transformarea lor in alimente mai usor digerabile. In timpul fermenatatiei, bacteriile produc vitamine. De asemenea, sarea reduce cantitatea de apa din legume sporind astfel concentratia de vitamine. Astfel, prin acest procedeu nu desavarsesti doar gustul ci si calitati nutritive.
In mod traditional, muraturile se fac intr-o solutie de apa cu sare, necesara pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor “rele” care are strica legumele. Concentratia de sare este un factor important in calitatea produsului final. Daca se pune prea putina sare, exista sansa sa se dezvolte bacterii nedorite, iar daca cantitatea de sare este prea mare nu mai are loc fermentatia.
Noi nu ne facem griji, tanti Marioara se ocupa de tot ce inseamna aprovizionarea camarii pentru iarna. Gusturile toamnei sunt pe maini bune, iar pe voi va asteptam sa degustam si sa ne delectam cu muraturi traditionale de Horezu.