Este deja traditie, in primul sfarsit de saptamana din luna iunie, platoul din punctul “Stejarii” din Horezu se umpe de viata, si forfot colorat.
Vorbim despre Targul de Ceramica de la Horezu. Inca din 1971 campingul “Stejarii” devine de la an la an mai neicapator. Sute de mesteri olari din Romania si nu numai, vin sa se mandreasca cu produsele lor care pastreaza inca, din fericire toata simbolistica locurilor de care apartin si care, cu drag, o impart si celor care se hotarasc sa-i viziteze si sa cumpere pentru acasa un obiect valoros.
Dar de ce Cocos?
Cocosul este marca localitatii Horezu , este pasarea care vesteste sosirea diminetii, o noua zi, si, ca sa mearga si mai profund simbolistica, de ce nu… un nou inceput, o noua viata. Asadar este un simbol al biruintei, al victoriei luminii asupra intunericului.
De unde porneste povestea?
Povestea Tagului de Ceramica “Cocosul de Hurez” incepe in vara anului 1971 pe maul batranului Alutus, atunci cand organizatorii Festivalului de folclor “Cantecele Oltului” au avut inspiratia sa adauge la aceasta sarbatoare de joc si cantec popular si o sarbatoare a lutului plin de viata, forme si culori. Dupa 4 editii, targul este asezat in vatra lui fireasca, la Horezu.
Este o adunare extrordinara de traditii pentru ca sunt din toata tara, din toata lumea asta mare si astfel poti avea o viziune de ansalmblu asupra olaritului contemporan ce pastreaza intacte insa motivele traditionale si dorinta de a transmite atat de subtil dar cu forta tot ce reprezinta trecutul nostru.
Daca te uiti in ansamblu, poti asemui acest targ cu o veritabila “Academie a Olarilor”, un loc plin de viata si oameni priceputi care va ofera o ocazie extraordinara, aceea de a vedea lucruri frumoase, chiar de a le duce acasa.
Sta si in mainile voastre sa ducem traditia mai departe. Acesti aomeni trebuie primiti cu voie buna, trebuie incurajati sa transmita mai departe mestesugul pentru ca fara dragostea de lucruri frumoasea, fara pasiunea de a pastra trecutul intact in toate formele lui de exprimare, tara noastra si-ar pierde mult din farmec.
Noi ne ne asteptam, si asteptam multa lume, ca in fiecare an. Si in fiecare am am regasit oameni priceputi care aseaza cu grija si maistrie in fata vizitatorilor lucrurile facute de ei.
Noi ne mandrim cu asa manifestare la noi in oras, o sa ne pregatim si noi temeinic pentru musafiri. Avem si camere pentru a ramane peste noapte ca doar targul dureaza 3 zile. Este pacat sa-l ratati.
Tanti Marioara deja pune pe hartie cele trebuincioase pentru meniuri gustoase. Muscatele au inflorit, terasa pregatita, piscina va asteapta, berea va fi la rece.
Va asteptam!