Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Ritualuri in Postul Craciunului

A inceput Postul Craciunului. Timp de 40 de zile, incepand cu 14 noiembrie pana in 24 decembrie crestinii ortodocsi tin acest post. Este un post mai “bland” decat cel al Pastelui. IN traditia populara Postul Craciunului se mai numeste si Postul bucuriei, al fericirii, deorece anunta nasterea Domnului, iar in popor gasim o multime de obiceiuri si traditii legate de aceasta perioada.

CLACA. In Postul Craciunului claca reprezinta un obicei aparte, si are rolul practic de a sprijini o gospodina pentru a intampina cum trebuie Craciunul. O tanara fata este invatata cum se toarca, cum s abrodeze, cum sa teasa, cum s aimpleteasca sau sa faca dantela.

LEAC. In aceasta luna, usturoiul are un rol foarte important, am putea spune chiar proprietati magice, pentru ca el ajunge sa fie fie alungator de strigoi si de duhuri rele. Sa nu uitam ca saptamana viitoare sarbatorim cu totii Sf Andrei, iar ajunul acestei sarabtori este dedicat acestor practici, alungatoare de duhuri facatoare de rau. Fiecare gospodina isi delimiteaza perimetrul vital al gospodariei, isi marcheaza portile cu mujdei sau cu usturoi. Rupe catelul de usturoi si inconjoara poarta de trei ori. De asemenea, toata familia mannca bine usturoi, pe ideea ca duhul cel rau sa nu le fure sufletul.

CURATENIE. Tot in aceasta perioada, dupa Sf Andrei si Sf Nicolae exista o mare preocupare a tuturor gospidineleor pentru curatenie. Cu toate inceraca s aintre in marile sarbatori cu toate puse la punct, sa isi finalizeze tesaturile cu care primeneste casa, sa schimbe interiorul, sa varuiasca, sa aseze totul pentru ca sarbatoarea trebuie sa intre pe o alta ordine a firii

RITUAL.In acesata perioada oamenii incep sa fie preocupati pentru indeplinirea rigorilor impuse de ceea ce inseamna colindat de Mos Ajun cu Pitaraii. Se stie deja ca dupa Sfantul Nicolae nuielusele de Pitarai trebuie puse la hornul vatrei pentru se se afuma, intrucat poarta pe suprafata lor niste spirale ale timpului. Sa nu uitam ca in acesata perioada mamele trebuie sa aiba grija si sa confectioneze traistute pe masura copilului pentru colindat, iar tatii sa lew confectioneze o stea cu care sa poata merge din casa in casa sa vesteasca Nasterea Domnului.

BATUTUL PERNELOR. Se spune ca fetele inca nemaritate, bat pernele pentru a-si mai imblanzi soarta, care le va aduce in prag petitori.

Mai sunt o multime d eobiceiuri legate deLasata Secului, cand se facplacinte cu branza, se bea vin si se mananca friptura. Traditia spune ca daca pieptul gainii pus pe masa este gras, atunci iarna va fi grea, viscolita si geroasa. daca pieptul va fi slab, iarna va fi balnda, acum se dau de pomana turtele de malai pentru morti si pentru vii.

Obiceiuri sunt multe si frumoase si la fel de frumos este ca au fost pastrate si trasnime mai departe.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next