Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Schitul Pahomie – liniste si legenda

 

Povestea incepe prin 1520, cand se spune ca Sava si pahomie ar fi ridicat o biserica pe suprafata unei stanci, prezentand-o sub numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos.

O alta legenda spune ca pahomiear fi fostd e fapt celebru ban Barbu Craiovescu care in aceeasi perioada in care recladea Manastirea Bistrita a zidit acest schit de care chiar se leaga o poveste. Se spune ca atunci cand Barbu Craiovescu se afla la Izvorul Frumos, cautand drumul din masivul Buila spre Sibiu, acesta si-a gasit refugiul in schit. Zabovind mai multa vreme in munti, nevoit fiind sa-si hraneasca oamenii si caii, capitanul Sava, cel care il insotea si care i-a salvat si viata, a devenit haiducul Sava. Cronicile spun ca Banu; Craiovescu si-a luat cu el o mare paret din avere. O fost sapata o galerie in stanca, iar acolo, in intunemice a fost asezata cu grija, comoara. Acolo a fost tainuita comoara celui care avea sa devina Sfantul Pahomie. Nici haiducul Sava nu s-a lasat mai prejos. Alaturid e oamenii lui au reusit sa sporeasca comoara din stanca. Pahomie s-a stins, asa cum este legea firii, haiducii s-au pierdut si ei in negura vremii. A ramas legenda insa. Se spune ca in timp, calugarii care au venit mai apoi la manastire, au ascuns si mai adanc comoara.

Legendele noastre sunt pline de mister si frumusete, intriga si aventura.

Cum ajungi acolo?

Nimic mai simplu: de la Baile Olanesti pornesti spre Valcea iar in dreptul satului Cheia virezi la dreapta, apoi prin Valea Cheii pe un drum forestier.

Drumul forestier este strabatut de o padure cum rar intalensti. Ea te duce pana in dreptul schitului, mai precis langa o apa cu o cadere fascinanta care se numeste Izvorul Frumos ce tasneste dintr-o stanca inalta de 5m de m, iar in partea opusa Izvorului se afla schitul care este cladit chiar sub stanca.

La Schit vei gasi 5 suflete venite de la Manastirea Patrunsa. Parintii sunt calzi si primitori, sunt mereu cu vorba buna la indemana si un sfat pentru cei la nevoie. Singura lor mahnire este ca acest schit a devenit un loc de …vizita, ca la muzeu. In care oamenii doar vin, fac cateva fotografii si pleaca. Ei si-i doresc pe acest oameni la rugaciune alaturi de ei. Asa se vor apropia de Dumnezeu si credinta.

Si noi va poftim, sa vizitati ceste locuri, iar in drum, faceti popas la Doi Cocosi. Depanam povesti, aflam lucruri noi si frumoase unii de la ceilalti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next