Fa-ti Rezervarea Online!

Facand rezervarea online esti sigur de disponibilitate si poti comanda mancare in avans pentru o anumita ora!

In maxim o ora sunteti pe Transalpina!

In drum spre Transalpina sau spre Celebrele Manastiri Valcene, opriti la noi pentru a lua masa!

Bucatarie Traditionala!

In Restaurantul "Doi Cocosi" puteti comanda mancare traditional romaneasca dar si mancare cu specific international!

Tuica de Horezu

Ca romanu’i este vesel, gospodar si primitor, asta o stim cu totii. Orice musafir care trece pragul este tratat regeste, iar tuica este un simbol nelipsit din “ritualul” petrecerii.

Tuica de Horezu si-a castigat un loc binemeritat in randul licolilor traditionale. Aici la noi in zona este o mandrie si o onoare ca aceasta bautura sa fie recunoscuta.

Haideti sa cutreieram putin istoria, poate ne dumirim de unde, cand si cum a aparut vestita tuica.

Ce stim? Ca tuica se face in special din prune, ca are tarie variabila si ca are gust diferit in functie de zona din care provine. Noi ne umflam in pene putin si declaram cu mana pe inima cu Tuica de Horezu este cea mai buna.

Mai stim ca tuica se face cam pe la mijloc de Brumarel, cu foc bine dramuit in cazane dichiste sa iasa tuica noua cu aroma de toamna vie.

Tuica, atestata documentar in Bistrita prin 1386 intr-un act maghiar cu perceptie fiscala sub numele de cujka, reprezinta, in esenta tradie ardeleneasca. Acest produs este intalnit in toate etapele si formele vietii, in toate activitatile omului, legate de munca, sarbatoare sau obiceiuri.

Care este drumul ei? Porneste practic din livada, una ingrijita, musai, urmeaza culesul dupa care ele trebuie desamburate deoarece samburii contin ceva toxic. Prunele se culeg cumva ina  doua parte a lunii august si se lasa la fermentat pana incepe distliarea. Distilarea se face lent, bunicii noostri au avut grija sa descopere intocmai ce si cum.

Dupa distilare, tuica trebuie sa se matureze minim sase luni, de preferinta in butoaie, in niciun caz nu are voie sa atinga metal sau plastic.

Tuica de Horezu se odihneste doar in butoaie din lemn de salcam, cu maiestrie manuit de dogarii nostri. Esenta lemnului nu este intamplator aleasa. Extractul din lemn de salcam are proprietati antioxidante, tonifiante, iar prin procese biochimice lente transforma tuica oferindu-i finete si de ce nu…noblete.

Hurezenii nostri sunt tare mandri de tuica lor, se fales cu ea pe mese imbelsugate si nu exista musafir sa nu plece cu o amintire din aceasta puternic parfumat si “coapta” la foc molcom in cazanele lor dichiste,

Inca o mandrie a noastra, una pentru care suntem recunoscuti si pe plan international.

La Doi Cocosi Horezu avem intotdeauana pregatia o tuica buna de Horezu care sa rimeze si sa se asorteze cu mancarurile traditionale. Asa este bine..asa este frumos.

Noi va asteptam s-o degustam impreuna, la un pahar de vorba si un bulz pe carbuni.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

 
 
previous next